dilluns, 14 de juliol del 2008

Fitxers tallats i GNU\Linux


Des de que s'han posat tant de moda els llocs d'allotjament de fitxers on-line com rapidshare i megaupload (entre d'altres) és molt comú trobar arxius tallats en parts separades per a poder penjar-los en aquests llocs sense tenir problemes amb el limit de tamany de cada fitxer (supòs que també passava amb el disquets però això ja és del Pal·leolític...). Fins aquí tot bé, el problema ve quan el típic llest de torn comença a inventar mil-i-un formats tancats per a separar fitxers, també hi ha els que (la majoria) empren .rar (ja vaig dir perque era dolent i que recomanava com a substitut).

Un d'aquests formats xupiwais per a tallar fitxers és l'Hacha i com és d'esperar quan un usuari de GNU/Linux vol baixar algun fitxer partit en aquest format té (o tenia) un problema ja que l'Hacha només te versió per windows (que funciona amb wine si es posen les biblioteques de visual basic 5 o 6). Ara bé si no vos voleu complicar la vida teniu una alternativa lliure, el Dalle.

Dalle és un programa per seperar i ajuntar fitxers en molts de formats entre ells es troba l'Hacha, també n'hi ha d'altres que no coneixia com ara:
  • Astrotite
  • Axman 3
  • Easy File Splitter
  • File Splitter
  • Genérico
  • Hacha (1, 2 y Pro)
  • KamaleoN (1 y 2)
  • MaxSplitter
  • SplitFile
Per tant si normalment treballau o afegiu aquests tipus de fitxers heu de saber que ara ja ho podeu fer desde GNU\Linux sense problemes, el Dalle està disponible amb un parell de formats entre ells el .deb (sudo dpkg -i paquet.deb) o sigui que els usuaris de Debian, Ubuntu i derivats no trindreu problemes (segurament haureu d'instalar un parell de llibreries com les glade el dpkg ja vos dira quines li falten).

Un cop instal·lat emprar-lo es molt fàcil, es pot fer amb línia de comandes (dalle-console) o amb una interficie gràfica ben senzilla (dalle-gtk). Si heu de separar en fitxers vos recoman que ho faceu en formats lliures i famsos (ZIP per exemple...) i simplificareu la vida a la gent que els hagi d'obrir.

Salut i formats lliures!

dijous, 3 de juliol del 2008

Instal·lant Debian a un disc dur d'estat sòlid

Com vos vaig dir he instal·lat una Debian al disc dur d'estat sòlid que vaig construir. El resultat no es del tot dolent però quan es fan moltes operacions d'escriptura el sistema queda un poc saturat.

El tema es que quan fas un full-upgrade, per exemple, a l'hora de descomprimir o configurar els paquets el sistema s'agafa el seu temps i tot el que sigui fer accessos a disc (de lectura) durant aquest període tarda mooolt, fins al punt d'haver d'esperar gairebé un minut per a executar algun programa com el Iceweasl (Firefox). En contrapartida els accesos de lectura (quan n'hi ha d'escriptura) son bastant ràpids, el boteig del portatil crec que es bastant més rapid que abans, tampoc vull posar xifres perquè les dues Debians que tenc no tenen els mateixos programes intal·lats i la cosa no seria molt fiable. He tornat a fer mesures de lectura de disc i ara ronden els 30 MB/s (igual que el disc dur de 5400rpm) sospit que deu ser el límit de la controladora SATA del portàtil. Les operacions d'escruptura varien entre 7 i 14 MB/s.

La bateria del portàtil dura més, aproximadament uns 20 minuts (3h i poc) s'ha de tenir amb compte que la meva bateria ja no te la capacitat de 5200 mA, l'ultim com que ho vaig mirar anva per les 4800, ara no ho puc mirar perquè el kernel 2.6.25 de la Debian no mostra el /proc/acpi/battery, supòs i esper que en la següent actualització de kernel ho arreglin.

A l'hora d'instal·lar la Debian (i triar el sistema de fitxers) no em vaig complicar gaire la vida, l'instal·lador de Debian (i Ubuntu), per defecte, no soporten gaires sistemes de fitxers (fat, ext2 i 3, xfs, jfs, reiserfs) i vaig triar el que més em va agradar. L'elegit fou ext2 (que també empra l'Eeepc) per no tenir journaling que evita moltes escriptures a disc, però creix el risc de corrompre el sistema de fitxers, de fet ja he hagut de fer un fsck manual per haver apagat el portatil "a lo bruto". A més vaig tirar l'opció de muntatge noatime que fa que no s'escrigui la data de l'ultima lectura del fitxer cada cop que es llegeix, també existeix la relatime per només modificar la data si fa molt que no es toca el fitxer però es veu que te un bug a Debian Lenny i no funciona. Per a evitar escriptures tampoc he creat parcitió swap, cosa que no em permet hibernar i tampoc volia pedre 4 GB amb una particio swap (el doble del tamany de la RAM) ja que suposa un 25% del disc dur...

Si voleu més consells per a com tracar els discs durs flash podeu mirar la wiki de Debian en l'apartat de l'Eeepc.

Per ser sincer el resultat del disc dur m'ha decebut bastant, el problema de les escriptures i lectures a l'hora es bastant desagradable, segurament es cupa de la targeta, tal vegada amb una de una marca més coneguda, com ara una SanDisk Extreme IV no passaria, però el preu del disc es duplica i s'acosda al d'un disc ja fet, supòs que encare es un poc massa prest per aconseguir bons discs durs flash a bon preu.