dijous, 24 de gener del 2008

Campanya contra RAR

Segurament tots coneixeu el format de compressió .RAR, aquest format els darrers anys s'ha fet extremadament famós i està substituint el .ZIP.
El que passa és que RAR és un format propietari, que d'entre altres coses prohibeix estudiar el codi per a fer nous algorismes de compressió, de tal manera que si en fas un que s'hi assebli i has llegit el codi del RAR l'autor pot reclamar els dretes sobre el teu codi/algorisme. A més recordem que si mai l'autor decideix llevar el soport del RAR o fer pagar per el pograma deixerieu podrieu deixar de tenir accés a les vostres dades comprimides i això és una autèntica llàstima sobretot si tenim amb compte que hi ha meravellosos algorismes lliures per fer ho.
És per això que m'agradaria iniciar una campanya en contra d'aquest format i fomentar l'us d'altres alternatives lliures que de retruc son millors.

Tots coneixem el .zip, tal vegada ja esta un poc antiquat però serveix, així doncs si podeu triar millor emprar zip, estalviareu problemes a la gent que ho vulgui descomprimir. Si voleu un ratios de compressió majors podeu provar el TAR.BZ2 que es un estandard UNIX, però clar pot ser un poc complicat el fet de que primer s'ha de descomprimir (BZ2) i després desempaquetar (TAR) creant confusio a l'usuari final, i l'eterna pregunta és ...

Podem tenir el millor dels dos mons? La senzilleza i versatilitat del Zip i alts nivells de compressió com el bz2 (o rar)?

La resposta és SI, existeix un format completament lliure anomenat 7z i a més té totes les funcionalitats de RAR com divisió del fitxer, possibilitat d'encriptació i alts nivells de compressió etc... fins i tot l'autor afrima que en els nivells màxims de compressió el 7z pot arribar a superar el zip comprimit entre un 30 i 70% més.
Per als linuxers/Debianites i derivats només cal instalar el paquet p7zip-full disponible als repositoris, per emprar-lo desde una terminal empodeu cridar amb la comanda "7z" o podeu emprar el vostre compresor preferit que segurament tindra soport per el format després de la instalació del paquet que vos he dit.
Per els usuaris de windows el podeu trobar aqui o emprar altres programes lliures i no lliures (izarc, winrar...) que permeten comprimir amb aquest format, sigui com sigui...
NO al RAR i llarga vida al 7z!!!


Recodau això quan algú vos pasi un RAR per a aprofitar per fer un poc de propaganda del 7z o com a minim demanar que empri zip.

2 comentaris:

Rellos ha dit...

Molt be germaneet! ma agardat aquest post! araacap dinstalar els paquets de 7z o aixo crec... be de pas podeu visitar http://cunimallorquireloaded.ppcc.cat

adeu

Rellos ha dit...

merda! sa vou que he entrat per defecte a la teva compte! be e sigual.. soc en guillem.