diumenge, 14 de desembre del 2008

L'etern problema de la comptatibilitat

En la informàtica, i altres camps, és vital la compatibilitat. De res serveix fer una cosa (arxiu) si després passada una fracció d'espai o temps no la pots (o poden) tornar a obrir, emprar o modificar. D'aquí surt la necessitat de tenir formats oberts i lliures que qualsevol pugui implementar en un futur i que no estiguin subjectes a cap persona o empresa que en pugui fer un abús monopolitzant aquell tipus de fitxer.

El gran èxit de moltes empreses d'informàtica han passat per aconseguir un determinat lloc en el mercat i després transformar-se en incompatibles amb tothom per així fer que la gent s'hagi de passar al seu sistema o s'hagi de complicar la vida. Aquesta gent s'aprofita dels usuaris que veuen la Informàtica com una eina i que per tant el que vol és funcionalitat al mínim esforç (perfectament comprensible).

Perquè aquest discurset?
No se... m'he aixecat amargat i cert fet m'ha fet relexionar sobre la llibertat/usabilitat...

Volia pujar uns fitxers a un servidor de hosting, els havia de xapar a trossos de menys de 100MB. El tema és que no volia emprar un format com RAR per el que he introduït i ja vaig explicar detalladament. Tampoc volia emprar cap format estrany que no coneix ni déu perquè la inteció és compartir aquests fitxers i que els pugin obrir el major nombre de persones possibles sense que s'hagin de complicar la vida, se'n diu empatia, supòs...

El primer intent de "xapar" el fitxer ha estat emprant el clàssic ZIP però resulta que els fitxers obtinguts NOMÉS els pot obrir aquell programa en concert amb que els he generat... Objectiu Llibertat aconseguit, Objectiu compatibilitat fracassat.

La intenció era trobar un format UNIVERSAL, LLIURE, independent de programa i plataforma. No l'he trobat... el més semblant ha estat el 7z:

Al final ho he xapat així:

$ 7z a -t7z -v103809024 Fitxer_desti.7z "Carpeta a comprimir i xapar"

El -v indica la mida en bytes, aquest número son 99MB (1024*1024*99)

No he trobat, ni cercat cap interfície gràfica que ho pugui fer, m'he sentit més còmode amb la negror de la terminal.

El fitxer resultant es pot descomprimir amb el 7z de GNU/Linux, només faltaria i vull suposar que amb la versió 7z de windows de la web oficial també... de fet provant la amb el wine ha funcionat.

La cosa no es tan greu... ara està en un format lliure i és relativament senzill decomprimir-lo, per tant:

Perquè fer un article, a posteiori, amb aquest to?
El problema és que qualsevol persona que vulgui fer ho desistirà per el camí, fins i tot estudiants d'informàtica a la flor de la vida preferiran emular el WinRAR o fins i tot obrir un windows renunciant a les seves llibertats per estalviar uns minuts... així doncs el problema persitirà si no s'hi posa remei.

En resum, si volem que la informàtica sigui una cosa realment útil, fàcil que no faci perdre el temps i paciència a la gent convé que es facin, difonguin i s'emprin de manera MASSIVA estàndards LLIURES per aquest tipus de coses.
Després bastarà que és faci un mínim treball d'impementació (si no està fet ja) però el quit de la questió rau en la massificació de l'ús, que sincerament no se com es pot obtenir...

Promet trencar la cara a qui em torni a dir la famosa frase de que UNIX sap triar el seus amics.

Emprau OpenOffice, emprau GIMP, emprau 7z, emprau ogg, emprau GNU/Linux i algun dia estareu tan furtrats com jo però sereu lliures de triar ser esclaus de la isolació que provoca la incompatibilitat...

Això si vull creure que algun dia els isolats seran els "altres".

3 comentaris:

Hugo ha dit...

No estoy seguro pero diría que el hacha es tu mejor opción si te da igual no comprimir el fichero, no he buscado si es libre o no, pero el formato es simple, cortar a saco el fichero en las partes que le indiques, para linux tienes el hoz para cortar, y para unir puedes volver a usar el hoz o el cat (tal cual, cat trocito1 trocito2 > fichero)

Hugo ha dit...

Por si no me he explicado bien aclaro que no se si el hacha es libre o no, pero su formato si, y el hoz también.

Rellos ha dit...

mm veo que no has leido/entendido el post... Se perfectamente como cortar un fichero en windows, linux o lo que sea y si no perdiendo unos segundo lo sacas.

El problema es hacer lo con un programa LIBRE (hacha creo que no lo es y por lo tanto no sirve) y sencillo/reproducible... lo del cat no sirve para windouseros, por lo tanto no sirve al 90 y tanto porciento de la población... No pretendia hacer un tutorial de como hacer-lo simplemente narrar una furstante experiencia personal.

Saludos! Haber si estas fiestas nos vemos mas que en epoca de clase.